Vi ser TV alene

Ny opgørelse fra DR Medieforskning viser, at over halvdelen af danskernes TV-sening foregår alene. Mest ”sociale” kanaler er børnekanaler og de landsdækkende tv-kanaler, DR1 og TV 2, der har den laveste andel af “solo-sening”.

”Du er ikke alene”, synger Sebastian i sin gamle ørehænger  – men helt sådan, forholder det sig bare ikke, når det gælder danskernes TV-sening.

I 2016 foregik omkring 60 pct af TV-seningen i Danmark alene, mens 40 pct. blev set sammen med andre. Det fremgår af en ny undersøgelse fra DR Medieforskning .

Nørdernes paradis

– Det er hovedkanalerne DR1 og TV 2 og børnekanalerne, som har den laveste andel af solo-sening. Det skyldes, at det er kanalerne, der er mest velegnede til at se sammen med andre, for eksempel Melodi Grand Prix eller ’Den store bagedyst’ på DR1, fortæller medieforsker Henrik Gregor Knudsen fra DR Medieforskning

Han forklarer, at det typisk er nichekanaler, som danskerne ser alene. Angiveligt for at pleje egne (nørdede) interesser uden at belemre husstandens øvrige beboere.

I dagtimerne er det omkring 70 pct. af TV-seningen, der foregår alene, mens tallet falder til 50 pct. TV-stationernes bedste sendetid fra klokken 20.00 til 22.00.

– Kanaler som DR K, TV 2 News og Animal Planet er blandt de kanaler, som har en relativ høj andel af solo-sening. Det samme er tilfældet med flere af de mindre sportskanaler, som viser alt fra snooker til dressurridning. Godt nok er sport samtidig noget af det, der kan samle seerne allermest om skærmen – men det gælder primært de store fodbold- og håndboldturneringer på DR1 og TV 2 og ikke det utal af mindre sportsgrene, som især bliver vist på de mindre sportskanaler,  siger Henrik Gregor Knudsen.

Børn er mindst alene

Det er børn, der ser mindst fjernsyn alene – nemlig omkring 40 pct. af deres TV-sening, men solo-seningen stiger i takt med alderen.

– Forskellen er dog ikke enorm. For hvor det blandt de 21-40-årige er 56 pct. af seningen, der foregår alene, gælder det 64 pct. for seerne over 60 år, tilføjer Henrik Gregor Knudsen.

På trods af at smartphones og tablets har holdt deres indtog de seneste 10 år, har tallene for henholdsvis solo-sening og samsening nærmest ikke ændret sig i løbet af årene, fremgår det af tallene.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.